1398/02/22
بر اساس قانون مدنی در زمان وقوع عقد بیع باید شیئی که مورد خرید و فروش قرار میگیرد، موجود باشد به همین دلیل نکات حقوقی در خرید خانه مشخص است.
اما در فروش ساختمانی که هنوز احداث نشده، این شرایط رعایت نمیشود و همین مسئله میتواند مشکلاتی در پی داشته باشد.
به همین دلیل حقوقدانان در این زمینه مطالعاتی کردهاند تا بتوانند راه را برای چنین معاملاتی هموار کنند و بالاخره در سال ۱۳۸۹ قانونگذاران بر آن شدند بهمنظور جلوگیری از اختلافات ناشی از خرید و فروش آپارتمان یا واحدهای آپارتمانی که در سالهای آتی ساخته خواهد شد، قانون پیشفروش آپارتمان را تنظیم و به تصویب برسانند.
هرچند تنظیم و تصویب آن از حجم مشکلات و دعاوی مطروحه در دادگاهها کاسته است اما نواقصی نیز به همراه دارد که معاملهکنندگان را از انعقاد پیمانی کاملا روشن و واضح ناتوان میسازد. قانون پیش فروش آپارتمان ها در ۲۵ ماده و ۴ تبصره تصویب شده است. بر اساس این قانون هر پیمانی که طی آن مالک رسمی زمین (که در این قانون پیشفروشنده نامیده شده است) احداث یا تکمیل واحد ساختمانی مشخصی در آن زمین را متعهد شود و آن واحد آپارتمان از همان ابتدا یا در حین احداث و تکمیل پروژه یا پس از اتمام عملیات ساختوساز به طرف دیگر (که در این قانون پیشخریدار نامیده میشود) منتقل شده و مالک رسمی آن شناخته شود،
«قرارداد پیش فروش ساختمان» محقق شده است. فرایند قانونی پیش فروش آپارتمان قانون پیشفروش آپارتمان و فرآیند خرید و فروش جریان پیش فروش آپارتمان بر اساس قانون مذکور به این صورت است که پس از صدور پروانهی ساختمان توسط شهرداری و تنظیم شناسنامه فنی مستقل برای هر واحد که مشخصات کامل و ملحقات در آن بیان میشود و اخذ مجوز انتشار آگهی از مراجع صلاحیتدار،
پیشفروشنده اقدام به تبلیغات در مطبوعات و پایگاههای اطلاعرسانی میکند. تنظیم قرارداد پیش فروش باید در نزد یکی از دفاتر اسناد رسمی صورت پذیرد و مشاوران املاک موظفند پس از انجام مذاکرات مقدماتی، طرفین را برای تنظیم سند رسمی این قرارداد به همان دفترخانه ارجاع بدهند و نمیتوانند رأسا اقدام به تنظیم این قرارداد نمایند و در غیر این صورت مجرم تلقی میشوند. همچنین اگر سرمایهگذاران بدون تنظیم سند رسمی یا بدون اخذ مجوز برای انتشار آگهی اقدام به پیش فروش ساختمان کنند
به حبس از نود و یک روز تا یکسال یا جریمهی نقدی به میزان دو تا چهار برابر وجوه و اموال دریافتی محکوم میشوند. امکانات واحد آپارتمان از مباحث حایز اهمیتی که باید در قرارداد مذکور بیان شود اوصاف و امکانات واحد آپارتمانی پیش فروش شده است؛ مانند شمارهی طبقه و واحد، مساحت واحد و تعداد اتاقها، تعیین پارکینگ و انباری. همچنین مشخصات فنی و معماری ساختمان مانند تعداد واحدها و طبقات کلی ساختمان و نوع کاربری و موقعیت آن، سیستم گرمایش و سرمایش، نوع مصالح ساختمانی و نمای بیرونی آن و بهطور کلی هر موردی که در پروانهی ساخت و شناسنامهی فنی هر واحد قید شده یا عرفا در قیمت آن میتواند مؤثر واقع شود. قیمت واحد آپارتمان تعیین قیمت در قانون پیش فروش آپارتمان قیمت آپارتمان باید کاملا مشخص باشد و تعداد اقساط و نحوهی پرداخت آن بر اساس توافق طرفین ذکر شود و پیشخریدار به تناسب اقساط پرداختی، مالکِ ملکِ پیشفروش شده میشود. البته اگر عملیات ساختوساز متناسب با مفاد قرارداد پیشرفت نداشته باشد، پیشخریدار میتواند پرداخت اقساط تعیین شده را به زمانی موکول کند که تأییدیهی تحقق پیشرفت در ظرف یک ماه را از مهندس ناظر گرفته است.
در ضمن حداقل ۱۰ درصد قیمت کل همزمان با تنظیم سند رسمی قابل وصول است و توافق برخلاف آن، مورد پذیرش نیست. و اما در صورت عدم پرداخت اقساط از جانب پیشخریدار در مواعد مقرر، پیشفروشنده موظف است مراتب را به دفتر اسناد رسمی گزارش کند و دفتر به پیشخریدار اخطار میدهد تا ظرف مهلت یک ماه نسبت به پرداخت اقساط اقدام کند و در غیراینصورت پیشفروشنده حق فسخ خواهد داشت.
زمان تحویل واحد آپارتمان زمان اتمام پروژه و تحویل واحد مذکور و تنظیم سند رسمی انتقال قطعی نیز باید مشخص شود. هرچند تمامی این موارد میتوانند دستخوش تغییراتی شوند و متضمن خساراتی باشند که در همین راستا راجع به آنها نیز باید تعیین تکلیف شود و چنانچه پیشفروشنده نتواند در تاریخ مقرر، واحد وعده داده شده را تحویل پیشخریدار بدهد یا به تعهدات خود عمل ننماید، با توجه به شرحی که در قانون آمده باید خسارت بپردازد مگر اینکه به مبالغ بیشتری بهنفع پیشخریدار توافق نمایند و اعمال تمامی خیارات در صورتی که از خود سلب نکرده باشد، برای ایشان امکانپذیر است.
مساحت واحد آپارتمان مساحت واحد در قانون پیش فروش آپارتمان در صورتی که مساحت واحد تعیینشده بر اساس صورتجلسهی تفکیکی، کمتر یا بیشتر از مقدار مشخص شده در قرارداد باشد، قیمت آن بر اساس نرخ مندرج در قرارداد محاسبه میشود.
اگر مساحت واحد تا ۵ درصد بیشتر باشد، هیچکدام از طرفین نمیتوانند معامله را فسخ کنند اما اگر از ۵ درصد بیشتر باشد، تنها خریدار میتواند معامله را فسخ کند یا مبلغ اضافه را پرداخت کند. همچنین اگر مساحت واحد تحویل داده شده کمتر از ۹۵ درصد مقدار توافق شده باشد، پیشخریدار میتواند معامله را فسخ کند یا قیمت آن را به نرخ روزِ بنا و نظر کارشناس کسر کند. البته در تمامی مواردی که به علت تخلفات پیشفروشنده، معامله از جانب پیشخریدار فسخ میشود، ایشان موظف است یا از طریق مصالحه بین طرفین یا برآورد کارشناس که طرفین بر انتخاب وی رضایت دارند،
خسارت وارد شده به پیشخریدار را جبران کند. بیمه از دیگر وظایف پیشفروشنده بیمه کردن مسئولیت خود در قبال خساراتی است که ممکن است از عیب بنا یا تجهیزات و خسارات ناشی از عدم رعایت موازین قانونی، در مقابل خریدار یا اشخاص ثالث باشد و اگر خسارات وارد شده بیش از مبلغِ پرداختیِ بیمه باشد، پیشفروشنده ضامن مابهالتفاوت بوده و بایستی از عهدهی خسارت برآید. قابل ذکر است که واحد پیشفروش شده یا مبالغ دریافتی بابت آن، قبل از انتقال رسمی به پیشخریدار نمیتواند به نفع پیشفروشنده یا طلبکار وی توقیف و تأمین شود. انتخاب داور از دیگر موارد مذکور در قرارداد پیشفروش آپارتمان بحث حلوفصل اختلافات توسط مرجع داوری است.
هیئت داوران متشکل از داور منتخب پیشفروشنده و داور منتخب پیشخریدار و یک داور است که طرفین بر آن رضایت داشته باشند و اگر نتوانستند توافق کنند داوری از طرف رئیس دادگستری شهرستان معرفی میشود که در صورت نیاز نیز میتوانند از نظر کارشناسان رسمی دادگستری محل نیز کمک گیرند. آیین داوری در این زمینه نیز تابع مقررات آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب است.
قدم آخر قدم آخر در قانون پیش فروش آپارتمان پس از اتمام کار ساختمانی در مدت زمان پیشبینی شده در قرارداد و تأیید مهندس ناظر و وصول تمامی مطالبات، پیشخریدار میتواند با ارائهی مدارک مبنی بر انجام تعهدات به دفترخانهی اسناد رسمی، درخواست انتقال سند رسمی به خود را داشته باشد و چنانچه پیشفروشنده بهرغم اعلام دفترخانه، حداکثر ظرف ده روز برای انتقال سند در آن مکان حاضر نشود، دفترخانه با تصریح مراتب به تنظیم سند رسمی به نام پیشخریدار اقدام میکند و ادارهی ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک نیز موظف است نسبت به تفکیک ملک پیشفروش شده بنا به درخواست ذینفع، مبادرت نماید. پس از انتقال رسمی و قطعی واحد پیش فروش شده و انجام کلیهی تعهدات از جانب طرفین، قرارداد پیشفروش از درجهی اعتبار ساقط شده و طرفین موظفند قرارداد را به دفترخانه مربوطه عودت دهند.